Uitbreiding 1001ha campagne: boeren krijgen nu ook korting op bomen

De vakgroepen LTO Melkveehouderij en LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen en Bionext gaan samenwerken met Urgenda in een crowdfundingsactie voor meer bomen en struiken op landbouwgrond en boerenerven. Boeren kunnen vanaf vandaag met 50% korting boompakketten bestellen. Deze korting maakt het voor boeren en tuinders laagdrempeliger om te investeren in meer groen op landbouwgrond.

De twee aangesloten vakgroepen, Bionext en Urgenda hopen met de nieuwe actie meer boeren en tuinders over de streep te trekken om een voederhaag of fruit- en notenbomen op het erf of langs hun percelen aan te planten. Ook kan een houtsingel aangelegd worden. De voordelen van bomen zijn groot: ze leggen koolstof vast en huisvesten insecten en vogels. Minder bekend is dat bomen en struiken ook landbouwkundige voordelen hebben. Bomen kunnen de bodem gezonder maken en daar profiteren (eenjarige) teelten ook van. Daarnaast dragen voederhagen bij aan de gezondheid van koeien.

Korting op advies
Naast korting op plantmateriaal, biedt de campagne ook 50% korting op een bezoek van een agroforestry adviseur. Deze adviseur geeft advies over eventuele vergunningen en geeft plantadvies.

Boompakketten bestellen
Vanaf vandaag kunnen boeren bomen bestellen. In januari kunnen de bomen en struiken dan in de regio worden opgehaald. Bij het ophalen kan ter plekke nog extra advies worden gegeven. De campagne is bedoeld om boeren laagdrempelig te laten beginnen met bomen en struiken op het land, waarna ze mogelijk gebruik zullen maken van bestaande subsidiestromen voor de bevordering van de groenblauwe dooradering op het platteland.

Regels bomenplant herzien
Er zijn al veel landelijke of regionale subsidiepotjes voor boeren en tuinders die meer bomen of struiken willen planten. Een enquête van Urgenda toont echter aan dat de helft van de boeren niet weet of ze überhaupt bomen mogen planten op hun land. Een kwart van de boeren en tuinders weet ook niet hoe ze daarachter komen. De nieuwe campagne is bedoeld om boeren en tuinders te helpen om hier achter te komen. Boeren en tuinders krijgen advies met korting én kunnen bomen- en struikenpakketten kopen met 50% korting. Urgenda, Bionext en de twee aangesloten vakgroepen roepen gemeentes en provincies op om, omwille van klimaat en biodiversiteit, strenge regels rondom het planten van bomen te herzien zodat het aanplanten van bomen vergemakkelijkt wordt.

Korting werkt
Sinds 2020 biedt de campagne 1001ha korting aan boeren. Urgenda werft geld bij overheden en burgers en vertaalt dat direct naar een flinke korting voor boeren. Tot nu toe bestelden ruim 1.600 melkveehouders al 7.000 ha kruidenrijk zaadmengsel (normaal 40-50% duurder) voor de prijs van ‘gewoon’ graszaad. Driekwart van de boeren is erg enthousiast over de voordelen van de kruiden en klavers in het gras. Zo hoeven ze minder te bemesten, stimuleren ze de biodiversiteit, blijft de opbrengst gelijk én is er sprake van een gezondere bodem met meer bodemleven.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.