Melkveehouders steeds vaker over op kruidenrijk grasland: 10.001e hectare in zicht!

Op 5 augustus start een nieuw seizoen Kruidenrijk Grasland. Inmiddels doet ruim 10% van alle melkveehouders in Nederland mee met de campagne 1001ha en wordt binnenkort de 10.001e hectare ingezaaid. Het project van Urgenda en LTO geeft boeren korting op kruidenrijke graszaadmengsels. Door de mengsels neemt de biodiversiteit en bodemgezondheid toe en de uitstoot van stikstof en CO2 af. Melkveehouders willen aan de slag met deze thema’s en kruidenrijk grasland helpt hierbij.

Campagne Kruidenrijk Grasland

De campagne van Urgenda en LTO Nederland loopt sinds 2020, in 2023 sloot LTO Noord aan met een campagne op regionaal niveau. Sindsdien hebben al bijna 1.500 melkveehouders meegedaan en samen hebben zij zo’n 6.000 hectare ingezaaid. Dat is goed voor 2,5 miljoen kilo besparing op stikstofkunstmest en 5 miljoen kilogram CO2. Dankzij bijdragen van het Rijk, provincies, 45 gemeenten en veel burgers krijgen agrariërs tot 150 euro korting per hectare. Hiermee komt de aanschaf van kruidenrijk grasland in de buurt van Engelse raaigras, Veehouders hebben keuze uit biologische en gangbare mengsels alsook doorzaai- en inzaaimengsels. Sinds dit jaar zijn er ook extensieve mengsels beschikbaar met dubbele korting. Door al deze bijdragen kunnen melkveehouders uit heel Nederland weer meedoen.

Goede resultaten : minder kosten voor de boer, meer natuur

Agrariërs zijn erg tevreden blijkt uit onze enquete: ze merken dat de melkproductie gelijk blijft terwijl de kosten dalen. De bodem wordt gezonder en de biodiversiteit neemt zowel onder- als bovengronds toe. Bovendien is de bodem beter bestand tegen droogte, trekken de kruiden meer insecten aan en zijn de kruiden en grassen ook gezond voor de koe. Voor de boer betekent het wel een andere manier van werken. De campagne biedt daarom ook laagdrempelige hulp om boeren te helpen met de teelt.

Samen voor biodiversiteitsherstel en klimaatbestendige graslanden

De belangrijkste reden voor Urgenda en LTO om samen aan deze campagne te werken is om melkveehouders op laagdrempelige manier te stimuleren aan de slag te gaan met biodiversiteitsherstel. En dat lijkt goed te gaan. Uit de rondvraag onder 1500 deelnemers blijkt dat zij gemiddeld al 40% van hun areaal kruidenrijk hebben gemaakt. Ook blijkt dat 78% van de boeren helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken op hun kruidenrijke percelen. Dat de kruidenrijke graslanden beter bestand zijn tegen droogte is voor veel melkveehouders ook een reden om aan de slag te gaan.

Groenbemesters voor akkerbouwers

Zaai nu voor de prijs van een enkelvoudig mengsel ook een biodivers groenbemestermengsel. Mengsels met vlinderbloemigen zorgen voor meer bodemleven, waterbergend vermogen, minder kunstmest en effectieve organische opbouw. Akkerbouwers die met mengsels werken geven aan dat het land beter te bewerken is en een beter waterbergend vermogen heeft. Maar de meeste akkerbouwers kiezen voor mengsels vanwege de biodiversiteit.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.