The Climate Chain

Op zondag 23 juni 2024 vormden tienduizenden mensen hand in hand een menselijke ketting langs de Nederlandse kust. Deelnemers aan deze ‘human chain’ willen dat de overheid meer doet tegen ontwrichtende klimaatverandering en werk maakt van robuust klimaatbeleid.

Op zondag 23 juni klokslag 14:00 uur stonden tienduizenden mensen gekleed in rood langs het strand en op de dijk. De deelnemers van The Climate Chain vormden een ‘human chain’ en trokken zo een symbolische rode lijn om meer klimaatactie van het nieuwe kabinet te vragen. Op goed bereikbare plekken was het overvol. Van Hoek van Holland tot Harlingen, op de Wadden en in de Eemshaven. Overal stonden mensen in lange rijen, hun handen ineengeslagen om hun bezorgdheid over klimaatverandering kracht bij te zetten.

De opkomst was overweldigend, met deelnemers uit alle windstreken van het land. Daarnaast adopteerden tal van organisaties een stuk strand zoals Grootouders voor het Klimaat, Greenpeace,  de Waddenvereniging, de Klimaatburgemeesters van Nederland, Arriva, Students4Sustainability, Fossylfrij Fryslân, Caring Movement en de Jonge Klimaatbeweging.

De Climate Chain was trending op sociale media en ook de traditionele media berichtten veelvuldig over de opvallende rode ketens langs de vloedlijn. Van interviews op het NOS-journaal tot indrukwekkende dronebeelden op NU.nl. Aan aandacht dus geen gebrek. Het is nu aan de politiek om met dit krachtig signaal aan de slag te gaan.

Urgenda directeur Marjan Minnesma hierover: “We zijn heel blij dat zo veel mensen naar het strand zijn gekomen en op deze laagdrempelige manier hebben laten zien dat ook zij graag willen dat ontwrichtende klimaatverandering zo veel mogelijk wordt tegengegaan en dat een omslag naar een volhoudbare economie nodig is. Het is bovenal een oproep aan de politiek voor meer daadkracht. Geen woorden, maar daden!”