29 sep Zembla, bollenteelt en AARDige Buren
Steeds meer burgers maken zich zorgen om gifgebruik in de landbouw, vooral in de bollenteelt. En dat is terecht. Jaarlijks wordt er in Nederland 5 miljoen kg werkzame stof aan landbouwgifstoffen gebruikt. Van de EU-landen gebruikt Nederland, na Cyprus, de meeste hoeveelheid pesticiden per hectare. Bijna een kwart van het totale Nederlandse gebruik vindt plaats in de sierteelt, terwijl de sierteelt slechts 1,7% van het totale areaal aan landbouwgrond beslaat. Binnen de sierteelt gaat 35% van het gebruik naar de tulpenteelt, 55% naar de lelieteelt en 10% naar overige teelten. Het gebruik per hectare ligt bij lelies ongeveer 10 maal zo hoog als bij aardappelen en 100 maal zo hoog als bij wintertarwe.
Omwonenden van lelieteelten voelen zich niet gesteund door de overheid, maken zich zorgen om hun gezondheid en stapten naar de rechter. En ze kregen gelijk: voor het eerst werd een teler een spuitverbod opgelegd. Voor het eerst was de gezondheid van omwonenden belangrijker dan de opbrengst van een boer. Urgenda ondersteunt de rechtszaken van bezorgde omwonenden – de AARDige Buren die samen opkomen voor een schone buurt – samen met een brede coalitie aan organisaties.
Het programma Zembla ging gisteravond over de rechtszaak en vooral ook over de instantie Ctgb die verantwoordelijk is voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Er was al bekend dat deze instantie enkel kijkt naar de korte termijn effecten van middelen, en niet naar het effect op lange termijn en niet op het effect van cocktails van middelen. En dat terwijl ziektes als Parkinson juist langer duren om te ontwikkelen en wel zeker aan gifgebruik wordt gelinkt.
- Zembla gemist? Kijk de uitzending hier terug.
- Wil je de rechtszaak ondersteunen met een donatie, kijk dan hier op de website van AARDige Buren.
- Wil je zelf een schone omgeving? Kijk op AARDige Buren wat je kunt doen.
- Wil je meer weten over gifgebruik in Nederland? Kijk dan naar het Dossier Landbouwgif op AARDige Buren
- Lees op de pagina van Pan Netherlands wat de Rechtbank van Luxemburg vindt van het functioneren van het Ctgb
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.