Aan 30 energieregio’s de uitdaging om een Regionale Energiestrategie (RES) te formuleren om aan het Klimaatakkoord te voldoen. In de gids ‘Tussen kolen & Parijs’ draagt Urgenda tientallen oplossingen mét draagvlak aan, waarmee de RES’en veel meer duurzame energie kunnen opwekken dan de gevraagde 35 TWH. Er kan veel meer dan je denkt!
Vele druppels hollen de steen uit. We denken vaak dat de energietransitie alleen met grote stappen kan, maar de groei van zonne-energie ontstond toch voor een groot deel doordat miljoenen mensen zonnepanelen op hun dak namen. Veel kleine stappen hebben samen ook veel effect. Juist lokaal is daar meer draagvlak voor!
De energietransitie wordt vaak in kleine stukjes apart behandeld, terwijl juist kijken naar het geheel perspectief geeft. In de benodigde veranderingen zit heel veel besparing ingebakken, omdat nieuwe technieken vaak veel minder energie vergen. Als we alles doen wat nodig is, dan halveert de benodigde energie. Die halvering wordt onder meer veroorzaakt door:
Als je meer bespaart, hoef je minder op te wekken. Daarom gaat de RES-gids ‘Tussen kolen & Parijs‘ niet alleen over zon en wind, maar ook over ander vervoer, het MKB en de landbouw als bron van oplossingen. De gids gaat niet over de grote industrie, die zal landelijk met een aantal grote ‘Woman on the Moon’-projecten aangepakt moeten worden. Aan de kant van de oplossingen zijn twee zaken cruciaal die beter geregeld moeten worden:
Willen we mensen meekrijgen, dan is het nodig dat de noodzaak voor verandering op andere wijze duidelijk gemaakt wordt en moeten de voordelen veel beter worden benoemd en aangetoond. Voor mensen die zelf niet kunnen investeren, moeten er fondsen komen. Laat de CO2-prijs maar stijgen en gebruik een deel van dit geld om dat terug te sluizen naar mensen.
We kunnen met heel veel verschillende vormen van kleinschaligere zonneprojecten, plus de wind- en zon-projecten die al gerealiseerd zijn, veel meer doen dan nu gevraagd wordt (35 TWh). Als we alle bovenbeschreven trajecten inzetten, dan kunnen we samen met veel meer wind op zee meer dan voldoende duurzame energie opwekken om ook veel scherpere doelen te halen in 2030. En natuurlijk moeten we blijven kijken naar alle nieuwe opties, van powerdammen tot ijzerpoeder, maar we moeten niet gaan wachten op innovaties of wonderen. 1,5 graad opwarming is heel dichtbij. De komende 10 jaar zijn cruciaal. De turbo erop! Want… het kan, als je het wilt!
Stichting Urgenda
De Juliana
Nicolaes Maesstraat 2-224
1506 LB Zaandam
020 – 33 00 566
info@urgenda.nl
Pers
pers@urgenda.nl
© Copyright Urgenda
We plaatsen cookies om deze site te optimaliseren. Data over hoe je deze site gebruikt wordt geanonimiseerd opgeslagen. Weigeren van bepaalde cookies kan functionaliteit van deze site beïnvloeden.